Dzisiaj zapiekanka idealna dla wielbicieli białego mięsa i szpinaku.
Do przyrządzenia będziemy potrzebować:
- 1 podwójną pierś z kurczaka,
-2 łyżki masła,
-5 ząbków czosnku,
-paczkę szpinkau mrożonego (krojony lub miazga),
-mała śmietana 12%,
-ser żółty wg uznania,
-makaron wg uznania (ja użyłam domowego Pappardelle),
-oliwy do smażenia,
-pieprz, sol do smaku.
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solem, pieprzem i smażymy na oliwie do zarumienienia.
W międzyczasie przygotowujemy szpinak. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i rozmrożony szpinak.
Gdy szpinak będzie już szklisty, dodajemy ser łółty pokrojony w kostkę, wcześniej usmażone kawałki piersi i 100ml śmietany 12%. Przyprawiamy sporą ilością pieprzu i soli. W przeciwym przypadku danie będzie mdłe.
Ser sprawi, że masa będzie spójna, a śmietana doda delikatności i kremowego smaku.
Rzeczą, którą możemy wykonać nieco wcześniej jest ugotowanie makaronu. Ja użyłam wyprodukowanego w warunkach domowych Pappardelle, czyli wstążki. Moim zdaniem najlepiej się nadaje, bo tworzy ze szpinakiem spójną całość i nie rozlatuje na talerzu.
A dla przypomnienia wszystkie gatunki makaronów włoskich:
Makaron z "sosem" łączymy i umieszczam w naczyniu żaroodpornym. Ja położyłam na wierzch kawałki sera żółtego, można go także starkować.
Zapiekać ok. 20min./ 200 stopni C.
Efekt finalny!
Smacznego,
xoxo,
Nkdlunch.
uwielbiam makaron ze szpinakiem! :)
OdpowiedzUsuńzgłodniałam przez Ciebie ! ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, blog bardziej poradnikowy co do wizażu czyli fryzur, paznokci i makijażu :) Będzie mi miło jak wejdziesz i ocenisz ! :D
This dish looks so amazing!! I have to try it sometime. My fiancee doesn't like spinach but I think he might like this :D
OdpowiedzUsuńhttp://www.101fashionstreet.com/
Aw I want some spinach pasta too! this is awesome love how you lay out the pasta in the lovely pattern <3
OdpowiedzUsuńwould you like to follow each other?
A
xx
http://epiquemoi.blogspot.com
mm, chyba sobie zrobie!
OdpowiedzUsuń