Do przygotowania zupy będziemy potrzebować:
-5 średnich rozmiarów cebul,
-2 łyżki masła,
-dwie kostki rosołowe (drobiowe),
-5 kromek pszennego pieczywa lub sucharki,
-sól,
-pieprz,
-5 liści laurowych,
-5 ziarenek ziela angielskiego,
-szczypiorek do dekoracji,
-BLENDER ew. mikser z taką funkcją też będzie ok.
Łączny czas przygotowania: 20minut.
Składniki na 4 talerze/2+helping ;)
Zupa ze specjalną dedykacją dla moich Kochanych Kolegów z Zip'u. Zupa jest prosta- o takie coś prosiliście ;) I co najważniejsze- nie ma po niej za dużo zmywania.
Inspirated by Patischon onion soup;)
Inspirated by Patischon onion soup;)
Otwieramy okno, a cebulę obieramy.
Następnie do garnka wlewamy 1 litr wody, wrzucamy dwie kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Na patelni roztapiamy łyżkę masła.
Making an animated gif
Cebulę siekamy w kostkę. Robimy to szybko i niedokładnie- co by się nie popłakać- i tak będzie zblendowana.
Wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy do miękkości i uzyskania złotego koloru. Solimy płaską łyżeczką soli- szybciej zmięknie.
W międzyczasie zajmujemy się grzankami do zupy. W tym celu kroimy kromki w kostkę. Najlepsze wychodzą z lekko czerstwego pieczywa, ja miałam problem w równym pokrojeniem świezego chleba, dlatego moja kostka nie jest idealna. Forgive me!
Cały czas kontrolujemy co dzieje się na patelni i w garnku. Gdy wywar będzie już ładnie bulgotał musimy wyłowić z niego liście i ziele angielskie.
Wywar odstawiamy na bok żeby trochę ostygł. Teraz możemy podgrzać nasze prototypy grzanek. Znowu ta sama historia- rozstapiamy łyżkę masła i wrzucamy na patelnie pokrojony chleb.
Dla leniwych (lub mających mniej czasu) można użyć sucharków.
Usmażoną cebulę dodajemy do naszego wywaru.
... i blendujemy...
Dodajemy pieprz do smaku...
Wlewamy do miseczki, wrzucamy grzanki i dodajemy na wierzch trochę szczypiorku.
Gotowe!
Smacznego ;)
xoxo,
Nkdlunch.
mm... może być całkiem niezła i nie wygląda na bardzo kaloryczną ;)
OdpowiedzUsuńjaki fajny GIF! ;d
OdpowiedzUsuńhej!! chcialam Cie poinformowac, ze przenioslam sie na bloga: http://logickillslife.blogspot.com/ , poniewaz na starym nie wyswietlaly sie nowe posty u obserwatorow, takze zapraszam do obserwowania tam ;)
OdpowiedzUsuńwygląda mega smakowicie! duży plus za genialne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńmniam! uwielbiam kremy!:)
OdpowiedzUsuńmniaam :)
OdpowiedzUsuńTaki kremik wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńchoć moją ulubioną zupą cebulową jest taka tradycyjna czeska z jajkiem i boczkiem, którą jem zawsze gdy jestem w górach :)
pozdrawiam!
Uwielbiam zupę cebulową ,super przepis i świetne zdjęcia!***
OdpowiedzUsuń